четвер, 12 липня 2018 р.

CrystalCon - як створили фестиваль [UA]


З часу фестивалю CrystalCon пройшло кілька тижнів, і настав самий час, коли варто написати про те, як творився цей фестиваль. Аби дізнатися більше, ми звернулися до Ули Каміньської та Пьотра Янковського - засновників цього кристалкового мультифандому, аби вони привідкрили нам завісу таємниці та розказали, як творився цей фест., як був втілений в життя та що вийшло в результаті.




Все почалося більш ніж півроку перед офіційним відкриттям 15 червня цього року. Саме тоді Пьотр, котрий вже деякий час розмірковував над новим пунктом до списку фестів, вирішив діяти і розпочав підготовку. Незабаром до нього доєдналася Ула. Ефектом спільного бачення стала назва фесту - CrystalCon, котра була посиланням на Crystal Empire з "My Little Pony" - тому і атмосфера і ціла рекламна політика опиралася на відповідний стиль і колористику.

Тільки в грудні 2017 року з'явилася подія на Facebook, і до лютого була бідною на якесь інфо. Однак з часом з'явилися новини, що притягувало чергових відвідувачів та підписників, котрі цікавилися подією. З лютого з'явилася можливість подавати заявки на свої лекції, на помічника - набір тривав до кінця травня. В цей термін виходило багато новин: після додання кожного нового пункту програми, спонсора, торговця або партнера. Не було проблеми і з вибором місця проведення, оскільки школа (Вища школа електрично-електронічна) була місцем навчання одного з організаторів (також помічника). Тому розмова про аренду приміщення проходила в більш сприятливій атмосфері. Також це полегшувало планування зал для лекцій, місць розташування торговців, проведення конкурсу косплею та різних розваг.

Саму програму робили еластичною, аби достосуватися до всіх учасників та творців. Враховували кожну думку і можливості лекторів, ведучих конкурсів тощо. Вони мали можливість написати свої побажання через електронну пошту. Плануванням та організацією виступів займалася Ула. Одночасно графік повинен був враховувати, що головні пункти відбудуться в суботу, котра традиційно є кульмінаційним днем. В окремій залі мала відбутися спершу проба косплею, потім виступ айдору з Love Live (котрий, як згадували в першій частині, також планувався під пильним оком Ули), а на закуску - конкурс косплею. Не обійшлося без експромту: в пізній суботній вечір придумано зробити в неділю вранці танці бельгійки. Помічників (хелперів) на початку не було забагато, але вони якось справлялися. Так само могло бути більше і кореспонденів (медіа), але як для старту цілком досить. В тому ж періоді (з лютого до травня) затвердили ціни для виставців та учасників.

Дуже гарною ідеєю стала організація Місячної Кав'ярні в стилю "мейд". Вийшло надзвичайно мило. Дівчата перевдяглися у стильні костюми, а також спікли для відвідувачів тістечка, заготували чай та каву для відвідувачів. Смачні запахи приваблювати людей.

("Можливо за рік приєднаємося з власними тістечками" - Nekonosan)
("Я тільки за" - коректор)

Однак як троянда не обходиться без шипів, так немає підготовки без проблем. І, нажаль, трохи їх було. Спершу під час формування групи організаторів, потім з промоцією (в кінці-кінців вона пішла добре). За тиджень перед фестивалем з'явилися проблеми з місцем, в котрому мав відбутися CrystalCon, що створило на сторінці на фейсбуку певну тривогу. Але все вийшо вирішити, і кінцево зустріч кристаликів відбулася там, де й мала відбутися. П'ятниця - перший день фесту, приніс ще одну несподіванку: всіх організаторів, помічників та торговців впустили на територію лише за годину до офіційного відкриття та початку акредитації. Це викликало величезний плутанину та біганину. Все ж вдалося приготувати школу вчасно, і принаймні більша частина стендів встигли розкласти свій крам.

О 18:00 наступив час Z, і відкрилася акредитація, а вже за годину відбулася перша лекція. Все почалося без пробелем, тому початок фестивалю вийшов вдалим. Всюди крутилися помічники, до обов'язкив котрих входили:
- слідкування, аби всі пункти відбувалися в свій час;
- організація деяких більших пунктів;
- слідкування за порядком;
- розподіл та перерозподіл обов'язків в залежності від ситуації.

Весь час ані Ула з Пьотрем, ані  помічники не мали ані хвильки вільного часу. Найчастіше виникали проблеми з обладнанням, які швидко вирішували. Втім, це все було тишою перед бурею, оскільки весь суботній вечір довелося перевіряти правдивість деяких пліток, які ширилися поміж учасників. Це виявилось дурним жартом, але принесло неприємні турботи та стрес як торговцям, так і відвідувачам.

Найважливішим є те, що всі залишилися задоволеними, тому і організатори залишилися також задоволеними. Сподіваємося, що за рік відбудеться CrystalCon 2, можливо в іншому, кращому місці, з більшою кількістю пунктів, з більшою  кількістю виставців, помічників, косплеєрів і гостей, а, головне, учасників. Поки що не відомо, коли і де це трапиться, але колектив Mitsuruki сподівається ще не один раз зустрітися з чудовими кристаликами.

Bogdan "Nekonosan" Bereziansky
~коректор Jan "Wolfensztein" Jędrzejczak

Немає коментарів:

Дописати коментар