неділя, 29 липня 2018 р.

Феномен айдолок в сучасному аніме-фандомі



Якось на одному з конвентів один мій знайомий фотограф зауважив, що айдолок стало останнім часом забагато, і це псує якість косплей-шоу. І дійсно, відвідавши багато фестів, працюючи з українськими та не тільки косплеєрами, часто зустрічав образи з Love Live, AKB0048, B-Project та інших. І найбільше, мабуть, з першого, оскільки компанія Sunrise постаралася на славу. Отже дане маленьке ессе сконцентувалося над питанням: чому дві дев'ятки шкільних айдолок стали так популярні і популярні головне серед дівчат?

По-перше, сам серіал. Він зроблений ідеально для того, аби його змогли полюбити широкі масси. Прості образи охоплюють всі можливі характери, а отже кожна глядачка може знайти щось до болі знайоме в Елі Аясе, Чіці, Ріко, Ніко чи Йохане. Такі ж прості, і тим не менш життєві ситуації: самоствердження, власного вибору, дружби, захоплення, розчарування, поразки і перемоги, розставання з подругами після закінчення школи - це все може приміряти та пережити будь-яка дівчина. Сюжет помножено на чудову графіку та, не будемо приховувати, чудові кліпи з музикою, хоч і не вибагливою, але здатною затриматися в плей-списку. Серіали, гри для Андроїда породили широкий спектр мерчу та фансервісу.

Все це стало підґрунтям до широкого входження айдолок до косплею. Втілившись в образ Которі Мінамі чи Ханамару Кунікіди, звичайна дівчина може приміряти на себе ту роль, і ті рішення, які приймали улюблені персонажі. І не тільки внутрішній світ, але і зовнішню оболонку. Другим визначним фактором стали костюми. Окрім шкільної форми дівчата вбирали до кожного виснупу новий одяг. Це давало досить широкий спектр для виготовлення або закупівлі відповідних костюмів. Олії доливали випуски додаткових карт з айдолками в нових платтячках чи костюмах. А запобігливі інтернет-продавці пропонують придбати ці костюми за цілком доступні гроші. Додамо вартість перуки, дошліфувати поведінку до відповідності персонажу, навчитися танцювати так, як це робили айдолки - і сценка на конкурс готова.

Третє, що не мало важливе, це групові виступи. В ці "перевдяганки" можна гратися не самій, а з подружками. Ба, навіть збирати великі гурти і пробувати повністю відтворювати кліпи з аніме чи ігор. Безумовно, зібрати в одному місці дев'ятеро дівчат і витренерувати танці - питання складне і потребує організаторських здібностей принаймні однієї. І це привід їх якщо не набути, то принаймні відточити, вдосконалити та розвинути.

Як не дивно, серіалом не дуже зацікавилися хлопці, хоча Sunrise позиціонувала їх як шьонен. Можливо тому, що в них замало цицьок та інших чисто шьоненівських принад (окрім першого сезону) і взагалі відсутні хлопці, як такі. Відповідна аудиторія просто не бачить свого місця між героїнями аними. І хоча трапи Ніко зрідка зустрічаються, інші персонажі не пішли в хлопчачі маси. Хіба що то просто фани певної айдолкової групки.

Останньо на конкурсах айдолки не займають високих місць, або зрідка, натомість під окремим колективам часом виліляють позаконкурсні пукнти програми. Це дає можливість самим формувати кількість пісень, програму та мізансценки. Часом такі виступи тривають півгодити і більше. Вони не змішуються з конкурсом, але збирають свого глядача та роблять фестивалям додатковий профіт.

Що ж чекає на айдолів в майбутньому, враховуючи, що франшиза Love Live має тільки одну повнометражку в планах, а два сезони з другим гуртом Aquorus були наповнені самоповтореннями? Чи матиме такий же вплив, як Sailor Moon чи Наруто, сценки з яких досі є на косплей-шоу? Вважаю, що пік популярності триває власне зараз. За якийсь час, якщо Sunrise не підігріватиме інтерес, популярність спаде, і на заміну Love Live прийде шось інше. Це не значить, що вони геть зникнуть зі сцени, просто зустрічатимуться так само, як нині воїни в матросках чи меметичний Сіель в сукні.

Автор: Nekonosan

Немає коментарів:

Дописати коментар